Вентиляція виробничих приміщень
У
створенні сприятливих умов праці ефективним засобом є вентиля-
ція
– процес організованої і регулярної заміни у приміщеннях забрудне-
ного
повітря на чисте і свіже. Залежно від способу переміщення повітря
вентиляція
буває природна і механічна (штучна).
1. Природна вентиляція та її види
Природна
вентиляція здійснюється за рахунок сили вітру і природ-
ними
(гравітаційними) силами. Вітер, обдуваючи споруду, попереду неї
створює
зону підвищеного тиску, а з протилежного боку виникає зона пе-
вного
розрідження. Під дією напору вітер через фрамуги, кватирки, ство-
ри
й інші отвори проникає у приміщення, а під дією розрідження забруд-
нене
повітря виходить назовні.
Перевагою
природної вентиляції є її дешевизна та простота експлуа-
тації.
Основний її недолік у тому, що повітря надходить у приміщення
без
попереднього очищення, а виділене відпрацьоване повітря також не
очищається
і забруднює довкілля.
Природна
вентиляція може бути неорганізованою (інфільтрація) та ор-
ганізованою
(аерація). Обмін повітря інфільтрацією відбувається при вході і
виході
через випадкові й нерегульовані отвори. Обмін аерацієюздійснюється
через
спеціально обладнані шахти, кватирки, ліхтарі. Видаляють повітря з
приміщень
за допомогою спеціальних ліхтарів, шахт та дефлекторів.
Ліхтарі
є найбільш ефективним засобом вентиляції. Їх розміщують
на
даху приміщення і одночасно використовують для природного освіт-
лення,
а створи або фрамуги на них склять.
Шахти
встановлюють самостійно або обладнують дефлекторами.
Дефлектори
– аеродинамічні пристрої, які збільшують силу тяги в шахті
(каналі)
за рахунок сили вітру.
2.Механічна вентиляція та її види.
Вимоги
до механічної вентиляції
Механічна
вентиляція – це примусове видалення з приміщень забру-
дненого
повітря і заміна його на свіже за допомогою вентиляційних агре-
гатів.
Сукупність вентиляційного агрегату, повітроводів, регулювальних,
пускових
та інших пристроїв складає вентиляційну систему для конкрет-
ного
виробничого приміщення.
Штучна
вентиляція може бути загально обмінною, місцевою та ком-
бінованою.
Загально
обмінна вентиляція забезпечує створення необхідного мік-
роклімату
та чистоти повітряного середовища у всьому об’ємі робочої
зони
приміщення. Вона застосовується для видалення надлишкового теп-
ла,
нормалізації хімічного складу повітря при відсутності його токсично-
го
забруднення, а також коли неможливо використати місцеву вентиля-
цію.
Вентиляційні
системи бувають витяжними, припливними і приплив-
но-витяжними
(комбінованими).
Вибір
системи залежить від призначення виробничого приміщення,
особливостей
виробничого процесу, інтенсивності виділення шкідливих
речовин
та інших причин. Наприклад, у приміщеннях, де інтенсивно виді-
ляються
шкідливі речовини, для запобігання їх поширенню в інші примі-
щення
застосовують витяжну систему вентиляції.
Якщо у виробничих
приміщеннях
виділяються пари або гази з густиною, що перевищує густи-
ну
повітря(пари кислот тощо), то штучна вентиляція повинна забезпечува-
ти
видалення 60% повітря з нижньої зони приміщення та 40% - з верхньої.
Якщо
ж густина речовин, що забруднюють виробниче приміщення, менше
за
густину повітря, то потрібно видалити забруднене повітря у верхній зо-
ні.
У хімічних лабораторіях, акумуляторних цехах, де встановлені витяжні
шафи,
аспіраційні установки та пристрої, необхідно забезпечити відповід-
ний
приплив у приміщення свіжого повітря.
При
роботі припливно-витяжної вентиляції необхідно, щоб кількість
повітря,
що надходить ззовні, не перевищувала або була на 10-15% мен-
шою
від кількості повітря, що видаляється витяжними пристроями.
Ефективність
вентиляції залежить від різниці зовнішньої і внутрі-
шньої
температури, від правильного розміщення і площі поперечного пе-
ретину
витяжних і припливних каналів. Припливні канали розміщуються
у
верхній частині поздовжніх стін на 40-45
см нижче горищного пере-
криття
у шаховому порядку між вікнами, а витяжні – у стелі з виходом на
гребінь
покрівлі.
Потребу
в чистому повітрі на одного працівника на годину можна
визначити
за формулою:
а
= к /р – g,
де:
а – необхідний вентиляційний об’єм повітря; к – кількість літрів
вуглекислого
газу, що виділяє людина за 1 годину; р – допустима концен-
трація
вмісту вуглекислого газу в приміщенні (0,1 %) – 1,0 л в 1 м3
повітря;
g
– вміст вуглекислого газу в повітрі (0,03%) – 0,03 л в 1 м3
повітря.
Швидкість
руху повітря має становити:
- для: видалення газів з холодних приміщень –
0,5-1 м/с, з теплих –
1,0-1,5
м/с;
- для видалення пилу – відповідно 0,8-1,5 м/с і
1,5-2,5 м/с.
Якщо
у виробниче приміщення не поступають шкідливі та такі, що
дурно
пахнуть речовини з сусідніх приміщень і за умови, що на одного
працівника
припадає 20 м3
приміщення,
вентиляція повинна забезпечитиподачу зовнішнього повітря не менше 20 м3/год.
Приточне (припливне) повітря має поступати в робоче приміщення в теплий період
року на рівніблизько 1,8 м від підлоги, а в холодну – не нижче 4 м від підлоги.
При цьому в
холодну пору року при відкритих дверях може надходити велика кількість
холодного повітря. Для запобігання цьому використовують повітряно-теплові
завіси на двері, що мають забезпечити необхідну температуру у приміщеннях:
- 14°С – при легкій фізичній роботі;
- 12°С – при роботі середнього навантаження;
- 8°С – при важкій роботі.
Місцева
вентиляція забезпечує нормалізацію повітряного середови-
ща
на робочих місцях. Вона може бути припливною (повітряні душі, по-
вітряні
та повітряно-теплові завіси) і витяжною(вловлювання шкідливих
речовин
безпосередньо біля місць їх утворення).
Для
створення та автоматичного підтримування в приміщенні зада-
них
або таких, що змінюються за певною програмою умов мікроклімату
використовують
кондиціювання.
Кондиціювання
повітря може бути повним, коли
регулюються всі
параметри
повітря(вологість, температура, очищення від пилу, дезінфек-
ція,
озонування тощо) і неповним, коли регулюються лише частина пара-
метрів
повітряного середовища приміщення.
Для
кондиціювання повітря у виробничих приміщеннях використо-
вують
такі кондиціонери:
а)
центральні, що встановлюються за межами робочих приміщень;
б)
місцеві, розміщенні безпосередньо у приміщенні Повітря робочої зони
Немає коментарів:
Дописати коментар