Л16

ЛЕКЦІЯ16Основні санітарно-гігієнічні вимоги до розміщення виробництв

1.Вимоги до розміщення підприємств,
робочих і допоміжних приміщень
Майже усі види виробництва внаслідок своєї діяльності виділяють
шкідливі, отруйні речовини, пил. Для уникнення негативної дії підпри-
ємств на навколишнє середовище, життя і здоров’я людей їх розміщення
та будівництво, устаткування їх водопроводом, каналізацією, опаленням, вен
тиляцією, електротехнічними засобами проводиться згідно вимог діючих будівельних норм і правил, санітарних норм і норм технологічного проектування (ДНАОП 0.03-3.01-71, СНиП 2.10.02-84, СНиП 2.09.02.85).
При цьому враховують санітарну характеристику виробничих процесів, метеорологічні умови, напрямок вітрів тощо. 
При проектуванні систем водопостачання та каналізації необхідно
впроваджувати такі технології, які б забезпечували належну підготовку та
подачу води,  відведення та очистку промислових стоків,  найменшу за-
брудненість стічних вод, можливість утилізації та використання відходів
виробництва.
Норма витрат води для життя та побутових потреб для цехів зі зна-
чним надлишком тепла на одну людину в одну зміну повинна складати 45
л, а в інших цехах – 25 л.
У гарячих цехах у відведених місцях монтують установки з охоло-
дженою підсоленою водою(5 г солі на 1 л води), а між цехами, у вестибу-
лях, приміщеннях для відпочинку встановлюють фонтанчики чи установ-
ки з газованою водою. Відстань від найбільш віддаленого робочого місця
до пристроїв життєвого водопостачання не може перевищувати 75 м. 
Не можна розміщувати підприємства поблизу джерел водопостачан-
ня, у місцях можливих підтоплень. Як правило, виробничу зону розташо-
вують з підвітряного боку щодо житлових кварталів та інших зон. При
цьому звертають увагу на те, щоб у місцях організованого повітрозабору
системами вентиляції вміст шкідливих речовин у зовнішньому повітрі не
перевищував 30% ГДК для повітря робочої зони виробництва.
Не можна розташовувати нешкідливі виробництва, а також контор-
ські приміщення над шкідливими виробництвами, оскільки при відкри-
ванні вікон гази та пари можуть проникнути до цих приміщень.
Обсяг виробничого приміщення на одного працівника повинен скла-
дати не менше 15 м 3, а площа приміщення – 4,5 м2..
Висота виробничих приміщень згідно з санітарними нормами пови-
нна бути не менше 3,2 м, а складських та інших допоміжних приміщень –
3 м. Ширина основних проходів всередині цехів та дільниць має бути 1,5
м, а ширина проїздів – 2,5 м. Ширина виходів з приміщень повинна бути
не меншою 1 м, висота – 2,2 м.
Двері та ворота, що ведуть безпосередньо на двір, необхідно облад-
нати тамбурами або повітряними (тепловими) завісами. При русі транс-
порту ширина воріт повинна бути на 1,6 м більше габариту транспорту.
Порядок розташування устаткування та відстань між ним визнача-
ються відповідними санітарними нормами. Наприклад, до устаткування,
що має електропривод, ширина вільного підходу зі сторони робочої зони
має складати не менше 1 м і 0,6 м – зі сторони неробочої зони.
На підприємстві допоміжні приміщення різного призначення розта-
шовують разом, в одній будівлі та в місцях з найменшим впливом шкід-
ливих факторів (шуму, вібрації тощо).
Розрахунок планування санітарно-побутових приміщень проводиться
залежно від санітарної характеристики виробничих процесів згідно з
СниП 2.09.04-87.
2. Санітарно-захисні зони
Сучасне виробництво повинно орієнтуватись на безвідходні техноло-
гії, які не забруднюють навколишнього середовища хімічними, фізични-
ми,  біологічними відходами.  В іншому випадку,  у разі неможливості
впровадження безвідходних технологій,  створюються санітарно-захисні
зони (СЗЗ), які відокремлюють шкідливе виробництво від жилої забудо-
ви. Для промислових підприємств, залежно від характеру та потужності
виробництва, санітарні норми передбачають 5 класів СЗЗ: 
I клас -  1000 м (виробництва переважно хімічної промисловості);
II клас -  500 м (виробництва хімічної та металургійної промисловості); 
III клас -  300 м  (гірничо-збагачувальні комбінати,  виробництва будівельних матеріалів);
IV клас -  100 м (підприємства текстильної, легкої, харчової промисловості тощо);
V клас -  50 м (великі друкарні, меблеві фабрики і ін.).
Використання СЗЗ регламентується санітарними нормами проекту-
вання промислових підприємств.
Санітарно-захисні зони повинні бути озеленені, що сприятиме кра-
щому захисту навколишнього середовища від шуму, газів, виробничого
пилу тощо.
Визначають величину СЗЗ залежно від концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі. СЗЗ мають дві межі. Внутрішня межа граничить з виробничим майданчиком. Зовнішня межа встановлюється на такій
відстані від виробничого майданчика, яка забезпечує гранично допустиму
концентрацію та гранично допустимий рівень шкідливих чинників в ат-
мосферному повітрі.
Розміри СЗЗ для сільськогосподарських підприємств визначаються
чинними санітарними нормами промислових підприємств. Так, для ферм
великої рогатої худоби розмір СЗЗ становить 300 м, птахофабрик – 1000
м, свинокомплексів – 2000 м, для складів зберігання мінеральних добрив
і пестицидів – 200 м, теплиць і парників з біологічним підігрівом – 100 м,
сховищ фруктів й овочів – 50 м. 



Немає коментарів:

Дописати коментар