ЛЕКЦІЯ16Основні санітарно-гігієнічні вимоги до розміщення виробництв
1.Вимоги до розміщення підприємств,
робочих і допоміжних приміщень
Майже усі види виробництва внаслідок своєї
діяльності виділяють
шкідливі,
отруйні речовини, пил. Для уникнення негативної дії підпри-
ємств
на навколишнє середовище, життя і здоров’я людей їх розміщення
та
будівництво, устаткування їх водопроводом, каналізацією, опаленням, вен
тиляцією,
електротехнічними засобами проводиться згідно вимог діючих будівельних норм і
правил, санітарних норм і норм технологічного проектування (ДНАОП 0.03-3.01-71, СНиП 2.10.02-84, СНиП
2.09.02.85).
При
цьому враховують санітарну характеристику виробничих процесів, метеорологічні
умови, напрямок вітрів тощо.
При
проектуванні систем водопостачання та каналізації необхідно
впроваджувати
такі технології, які б забезпечували належну підготовку та
подачу
води, відведення та очистку промислових
стоків, найменшу за-
брудненість
стічних вод, можливість утилізації та використання відходів
виробництва.
Норма
витрат води для життя та побутових потреб для цехів зі зна-
чним
надлишком тепла на одну людину в одну зміну повинна складати 45
л,
а в інших цехах – 25 л.
У
гарячих цехах у відведених місцях монтують установки з охоло-
дженою
підсоленою водою(5 г солі на 1 л води), а між цехами, у вестибу-
лях,
приміщеннях для відпочинку встановлюють фонтанчики чи установ-
ки
з газованою водою. Відстань від найбільш віддаленого робочого місця
до
пристроїв життєвого водопостачання не може перевищувати 75 м.
Не
можна розміщувати підприємства поблизу джерел водопостачан-
ня,
у місцях можливих підтоплень. Як правило, виробничу зону розташо-
вують
з підвітряного боку щодо житлових кварталів та інших зон. При
цьому
звертають увагу на те, щоб у місцях організованого повітрозабору
системами
вентиляції вміст шкідливих речовин у зовнішньому повітрі не
перевищував
30% ГДК для повітря робочої зони виробництва.
Не
можна розташовувати нешкідливі виробництва, а також контор-
ські
приміщення над шкідливими виробництвами, оскільки при відкри-
ванні
вікон гази та пари можуть проникнути до цих приміщень.
Обсяг
виробничого приміщення на одного працівника повинен скла-
дати
не менше 15 м 3, а площа приміщення – 4,5 м2..
Висота
виробничих приміщень згідно з санітарними нормами пови-
нна
бути не менше 3,2 м, а складських та інших допоміжних приміщень –
3
м. Ширина основних проходів всередині цехів та дільниць має бути 1,5
м,
а ширина проїздів – 2,5 м. Ширина виходів з приміщень повинна бути
не
меншою 1 м, висота – 2,2 м.
Двері
та ворота, що ведуть безпосередньо на двір, необхідно облад-
нати
тамбурами або повітряними (тепловими) завісами. При русі транс-
порту
ширина воріт повинна бути на 1,6 м більше габариту транспорту.
Порядок
розташування устаткування та відстань між ним визнача-
ються
відповідними санітарними нормами. Наприклад, до устаткування,
що
має електропривод, ширина вільного підходу зі сторони робочої зони
має
складати не менше 1 м і 0,6 м – зі сторони неробочої зони.
На
підприємстві допоміжні приміщення різного призначення розта-
шовують
разом, в одній будівлі та в місцях з найменшим впливом шкід-
ливих
факторів (шуму, вібрації тощо).
Розрахунок
планування санітарно-побутових приміщень проводиться
залежно
від санітарної характеристики виробничих процесів згідно з
СниП 2.09.04-87.
2.
Санітарно-захисні зони
Сучасне
виробництво повинно орієнтуватись на безвідходні техноло-
гії,
які не забруднюють навколишнього середовища хімічними, фізични-
ми, біологічними відходами. В іншому випадку, у разі неможливості
впровадження
безвідходних технологій, створюються
санітарно-захисні
зони
(СЗЗ), які відокремлюють шкідливе виробництво від жилої забудо-
ви.
Для промислових підприємств, залежно від характеру та потужності
виробництва,
санітарні норми передбачають 5 класів
СЗЗ:
I клас
- 1000 м
(виробництва переважно хімічної промисловості);
II клас
- 500 м
(виробництва хімічної та металургійної промисловості);
III клас
- 300 м (гірничо-збагачувальні комбінати, виробництва будівельних матеріалів);
IV клас
- 100 м
(підприємства текстильної, легкої, харчової промисловості тощо);
V клас
- 50 м (великі друкарні, меблеві
фабрики і ін.).
Використання
СЗЗ регламентується санітарними нормами проекту-
вання
промислових підприємств.
Санітарно-захисні
зони повинні бути озеленені, що сприятиме кра-
щому
захисту навколишнього середовища від шуму, газів, виробничого
пилу
тощо.
Визначають
величину СЗЗ залежно від концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі.
СЗЗ мають дві межі. Внутрішня межа граничить з виробничим майданчиком. Зовнішня
межа встановлюється на такій
відстані
від виробничого майданчика, яка забезпечує гранично допустиму
концентрацію
та гранично допустимий рівень шкідливих чинників в ат-
мосферному
повітрі.
Розміри
СЗЗ для сільськогосподарських підприємств визначаються
чинними
санітарними нормами промислових підприємств. Так, для ферм
великої
рогатої худоби розмір СЗЗ становить 300 м, птахофабрик – 1000
м,
свинокомплексів – 2000 м, для складів зберігання мінеральних добрив
і
пестицидів – 200 м, теплиць і парників з біологічним підігрівом – 100 м,
сховищ
фруктів й овочів – 50 м.
Немає коментарів:
Дописати коментар