Ср

 Санітарно-захисні зони

Сучасне виробництво повинно орієнтуватись на безвідходні техноло-
гії, які не забруднюють навколишнього середовища хімічними, фізични-
ми,  біологічними відходами.  В іншому випадку,  у разі неможливості
впровадження безвідходних технологій,  створюються санітарно-захисні
зони (СЗЗ), які відокремлюють шкідливе виробництво від жилої забудо-
ви. Для промислових підприємств, залежно від характеру та потужності
виробництва, санітарні норми передбачають 5 класів СЗЗ: 
I клас -  1000 м (виробництва переважно хімічної промисловості);
II клас -  500 м (виробництва хімічної та металургійної промисловості); 
III клас -  300 м  (гірничо-збагачувальні комбінати,  виробництва будівельних матеріалів);
IV клас -  100 м (підприємства текстильної, легкої, харчової промисловості тощо);
V клас -  50 м (великі друкарні, меблеві фабрики і ін.).
Використання СЗЗ регламентується санітарними нормами проекту-
вання промислових підприємств.
Санітарно-захисні зони повинні бути озеленені, що сприятиме кра-
щому захисту навколишнього середовища від шуму, газів, виробничого
пилу тощо.
Визначають величину СЗЗ залежно від концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі. СЗЗ мають дві межі. Внутрішня межа граничить з виробничим майданчиком. Зовнішня межа встановлюється на такій
відстані від виробничого майданчика, яка забезпечує гранично допустиму
концентрацію та гранично допустимий рівень шкідливих чинників в ат-
мосферному повітрі.
Розміри СЗЗ для сільськогосподарських підприємств визначаються
чинними санітарними нормами промислових підприємств. Так, для ферм
великої рогатої худоби розмір СЗЗ становить 300 м, птахофабрик – 1000
м, свинокомплексів – 2000 м, для складів зберігання мінеральних добрив
і пестицидів – 200 м, теплиць і парників з біологічним підігрівом – 100 м,
сховищ фруктів й овочів – 50 м. 




Немає коментарів:

Дописати коментар