Санітарно-захисні зони
Сучасне
виробництво повинно орієнтуватись на безвідходні техноло-
гії,
які не забруднюють навколишнього середовища хімічними, фізични-
ми, біологічними відходами. В іншому випадку, у разі неможливості
впровадження
безвідходних технологій, створюються
санітарно-захисні
зони
(СЗЗ), які відокремлюють шкідливе виробництво від жилої забудо-
ви.
Для промислових підприємств, залежно від характеру та потужності
виробництва,
санітарні норми передбачають 5 класів
СЗЗ:
I клас
- 1000 м (виробництва
переважно хімічної промисловості);
II клас
- 500 м
(виробництва хімічної та металургійної промисловості);
III клас
- 300 м (гірничо-збагачувальні комбінати, виробництва будівельних матеріалів);
IV клас
- 100 м
(підприємства текстильної, легкої, харчової промисловості тощо);
V клас
- 50 м (великі друкарні, меблеві
фабрики і ін.).
Використання
СЗЗ регламентується санітарними нормами проекту-
вання
промислових підприємств.
Санітарно-захисні
зони повинні бути озеленені, що сприятиме кра-
щому
захисту навколишнього середовища від шуму, газів, виробничого
пилу
тощо.
Визначають
величину СЗЗ залежно від концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі.
СЗЗ мають дві межі. Внутрішня межа граничить з виробничим майданчиком. Зовнішня
межа встановлюється на такій
відстані
від виробничого майданчика, яка забезпечує гранично допустиму
концентрацію
та гранично допустимий рівень шкідливих чинників в ат-
мосферному
повітрі.
Розміри
СЗЗ для сільськогосподарських підприємств визначаються
чинними
санітарними нормами промислових підприємств. Так, для ферм
великої
рогатої худоби розмір СЗЗ становить 300 м, птахофабрик – 1000
м,
свинокомплексів – 2000 м, для складів зберігання мінеральних добрив
і
пестицидів – 200 м, теплиць і парників з біологічним підігрівом – 100 м,
сховищ
фруктів й овочів – 50 м.
Немає коментарів:
Дописати коментар